Imunitný systém chráni organizmus pred nebezpečnými cudzími bielkovinami tým, že generuje určitú odozvu, aby ich vylúčil. Alergia je v podstate nesprávne fungujúca imunita. Pri alergickej reakcii imunitný systém odpovedá produkciou protilátok. Existujú rozličné typy protilátok, alergickú reakciu na potraviny však zapríčiňuje jedna protilátka, ktorá sa označuje ako IgE (imunoglobulín E). Protilátka IgE sa viaže na alergény, pričom spúšťa alergickú odozvu. Môžu to byť vyrážky, svrbenie nosa a očí, kýchanie, zhoršené dýchanie, kašeľ, svrbenie na perách a v ústnej dutine, nevoľnosť, žalúdočné kŕče, plynatosť, vracanie a hnačka. Našťastie, väčšinou ide o pomerne slabé reakcie, v ojedinelých prípadoch však môžu mať aj smrteľné následky.
Niektorí ľudia považujú všetky nepríjemné reakcie na potraviny za alergiu, v mnohých prípadoch však ide o intoleranciu, prípadne len o averziu. Skutočné alergické reakcie sa prejavia skoro po skonzumovaní pokrmu a postihnú imunitný systém. Symptómy potravinovej intolerancie sa zvyčajne vyvíjajú dlhší čas, nezahŕňajú imunitnú odozvu a majú tendenciu prejavovať sa ako plynatosť, hnačka či zápcha. Príkladom potravinovej intolerancie je laktózová intolerancia, pri ktorej niektorým ľuďom chýba tráviaci enzým laktáza, ktorý rozkladá mliečny cukor laktózu. Baktérie v črevách potom laktózu fermentujú, pričom dochádza k plynatosti, bolesti a hnačke.
Významnú úlohu zohráva rodinná anamnéza. Alergia sa vyskytuje sa u 0,5 až 4 % dojčiat. Prevalencia s vekom klesá. Ochorenie najčastejšie pretrváva do veku 3 – 15 rokov. Najčastejšími symptómami sú zvracanie, hnačky a ďalšie reakcie kožné resp. respiračné s individuálnym charakterom. Vzhľadom na to, že kravské mlieko obsahuje vysoké percento odlišných bielkovín (kazeíny, lakto-albumíny, lakto-globulíny, imuno-globulíny) je niekedy pomerne ťažké zistiť na akú bielkovinu je dieťa alergické. Alergénnosť kravského mlieka môže byť redukovaná rôznymi potravinovými úpravami, napr. vysoké teploty denaturujú mliečne proteíny a redukujú ich alergénnosť. Kozie alebo ovčie mlieko nie sú vhodné, pretože majú takmer 70 % skríženú alergiu s bielkovinami kravského mlieka.
Tento typ alergie môže začínať v rannom veku, vo väčšine prípadov je celoživotný, POZOR môže byť fatálny! Ľudský organizmus môže byť alergický na rôzne druhy orechov: arašidy, mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, pistácie, kešu oriešky a iné. U najľahších prípadov dochádza k začervenaniu kože, opuchu jazyka a pier a k bolestiam hlavy. Arašidové orechy môžu vyvolať aj najťažšiu formu reakcie anafylaktický šok. U vysoko senzitívnych jedincov môže alergické prejavy vyvolať aj kontakt orechov s kožou alebo inhalácia. U týchto osôb je nutný prísny zákaz konzumácie - orechov a zabezpečenie rýchleho podania adrenalínu. Alergia na orechy býva často skrížená s inými typmi alergií napr. na ovocie alebo na peľ.
Obilniny vyvolávajú zriedkavejšie sa vyskytujúci druh potravinovej alergie, u detí sa najčastejšie vyskytuje alergia na pšenicu. Bielkoviny obilnín nestrácajú svoj alergénny potenciál ani po tepelnej úprave. Alergia na pšeničnú bielkovinu je iné ochorenia ako celiakia, ale obe sa liečia bezlepkovou diétou.
Vaječné bielkoviny sú častým spúšťačom alergických reakcií. Vajíčka sa najčastejšie konzumujú po tepelnom spracovaní, ktoré ale veľmi mierne reguluje alergénnosť.
Sója a sójové proteíny sú v malom množstve používané pri spracovávaní a technologickej úprave potravín. Alergia na sójové bielkoviny býva často skrížená, môže sa vyskytnúť alergia na iné strukoviny, na arašidové orechy alebo skrížené reakcie s alergiou na kravské mlieko. V posledných rokoch alergie na sójové mlieka značne komplikujú výber potravín, liečbu a výživový stav takýchto problematických jedincov.
Tieto produkty sú bežnými potravinovými alergénmi s častým výskytom skrížených reakcií.
Zeler je relatívne často používanou zložkou v potravinárskom priemysle vďaka jeho aromatickým vlastnostiam. Najčastejšie sú alergie na surový zeler, tepelne upravovaný zeler má menší alergény potenciál. Práškový zeler používaný do korenín je však vysoko alergénny pre jeho koncentráciu.
Hlavné alergény prítomné v horčici sú rezistentné na teplo a iné potravinárske úpravy.
Požívajú sa v mnohých výrobných procesoch ako príjemné potravinové dochucovadlá.
Sulfidy sú častými aditívnymi látkami pridávanými do potravín, ktoré môžu vyvolávať ťažké reakcie u senzitívnych indivíduí, hlavne u astmatikov. Vzhľadom na tento fakt je povinnosť potravinových producentov tento alergén v potravinách označovať.
Taktiež: ovocie, jahody, citrusové plody, morské produkty, slnečnice, mak, sušené drte rastlín, korenie. Najväčší problém predstavujú veľmi malé množstvá alergénov, ktoré sa do potravín môžu dostavať náhodne počas výroby, skladovania a predaja potravín.
Ak aj Vy máte dieťa alebo nejakého člena z rodiny, ktorý má nejakú spomínanú potravinovú alergiu, na našej stránke www.putmyname.sk ponúkame menovky, ktoré mu môžu pomôcť predísť zdravotnému nebezpečenstvu alebo aj zachrániť život.
Ak si dieťa so sebou nosí desiatu, alebo obedy v dóze od jedla, menovka jednoducho a rýchlo upozorní dieťa a aj ľuďom v jeho okolí na danú potravinovú alergiu. Takúto nálepku s menom a s informáciou o danej alergii si jednoducho a rýchlo viete sami vytvoriť na www.putmyname.sk, kde nájdete ikonky/obrázky s danými alergénmi. A je už len na Vás, či na menovku doplníte názov alergie, meno dieťaťa, mobil alebo adresu.
Keďže je menovka vodeodolná môžete ju taktiež bezproblémov používať v umývačke riadu a veselo nalepiť na všetky dózy, obedáre a kuchynské predmety.
TIP na záver: Na našom blogu Vám vždy prinášame aj zaujímavý tip na záver a dnes sme si pre Vás pripravili perfektnú a veľmi praktickú novinku, ktorá prišla na Slovenský trh a to nádobka-pohárik-dóza na "snack-y" pre malých maškrtníkov. Samozrejme pripomíname, nezabudnúť si ju označiť menovkami, aby sa Vám kdesi nestratila, prípadne ochránila pred potravinovými alergiami :)
Nech sa páči predstavujeme Vám:
MAMACUP – NÁDOBA NA SNACK, KTORÁ ZABRÁNI ROZSYPANIU
Jemná antibakteriálna textilná membrána zabráni rozsypaniu obsahu. Súčasťou balenia je aj vrchnák, ktorý je vhodný pri cestovaní keď sa nádoba nepoužíva. Môžete si ju zakúpiť v dm drogériách alebo na rôznych e-shopoch. Viac informácií o mamacup sa dozviete na https://www.mamacup.com/sk